Growth
Consumer products
Helsinki, Finland
Last updated January 19, 2018
Bryggeri Helsinki on Helsinkiläinen panimoravintola aivan Helsingin sydämessä
Growth
Stage
16
Employees
1993
Founded
Financial information
Rows marked with an asterisk are estimates.
Revenue EBITDA
2016* 2 300 000 EUR 118 000 EUR
2015* 2 000 000 EUR 149 000 EUR
2014* 1 600 000 EUR -231 000 EUR

Business & market

Our story

Oluenvalmistuksen perinnöllä historiallisen Senaatintorin ympäristössä on tärkeä paikkansa ja sitä perinnettä uusi keväällä 2013 avattu panimoravintola tulee vaalimaan arvokkaasti.

Etelärannasta alkunsa saanut panimotoiminta saa jatkoa Sofiankadulla

Etelärantaan, vain muutaman korttelin päähän Sofiankadusta, perustettiin Suomen ensimmäinen olutpanimo 259 vuotta sitten. Helsingissä on vuosien saatossa toiminut kolmisenkymmentä panimoa. Nyt ympyrä sulkeutuu, kun helsinkiläisestä panimoperinteestä ammentava Bryggeri Helsinki avaa ovensa.

Olutta on Helsingissä pantu yhtä kauan kuin kaupungissa on ollut asukkaita, lähes 500 vuotta. Alkuaikoina olutta valmistettiin talojen ulkorakennusten panimotuvissa. Ensimmäisen panimon perustamisen aikoihin Helsinki oli pikkukaupunki, jossa oli parituhatta asukasta. Kaupungissa oli 39 olutporvaria, joilla oli oikeus valmistaa ja myydä olutta.

Kauppiassuvun vesa Johan Sederholm rakennutti yhdessä helsinkiläisten kauppaporvarien kanssa Stora Bryggeriet -panimon Etelärantaan vuonna 1756. Panimo tuli silloisen kaupungin reunalle, meren ääreen ja se tarvittiin ensisijaisesti täyttämään Suomenlinnan rakentajien kontrahti, sillä heidän palkkaehtoihinsa kuului päivittäinen olutannos. Kuljetukset Viaporiin hoituivat panimon omalta laiturilta.

Suomenlinnan sotilaiden ja rakentajien janoa sammuttamaan syntyi myöhemmin varsin isoksi kasvanut panimo, jonka perustajan Nikolai Sinebrychoffin perintö näkyy yhä suomalaisessa panimoteollisuudessa. Myös Stora Bryggeriet siirtyi Sinebrychoffille 1820-luvulla, jolloin valmistui Hietalahden panimo ja polttimo. Sinebrychoffilla oli vuosikymmenten ajan yksinoikeus valmistaa ja myydä olutta. Uusia panimoita syntyi elinkeinovapauden myötä 1860-luvulla, mutta Sinebrychoff hankki kilpailijat nopeasti omistukseensa.

Aikojen saatossa pääkaupungissa on ollut 27 panimoa, ja lisäksi 2000-luvulla on toiminut aktiivisesti viisi panimoa tai panimoravintolaa. Bryggeri Helsinki liittyy tällä hetkellä toimivien Stadin Panimon, Suomenlinnan Panimon, Ravintolakoulu Perhon panimon sekä Bruuverin ja Teerenpelin ravintolapanimoiden joukkoon.

Bryggeri Helsingin kaikki omat oluet tehdään paikan päällä Torikortteleiden kellarissa. Ne edustavat monipuolisesti eri oluttyylejä ja tarjoillaan tuoreena, jolloin maku on parhaimmillaan. Aidossa panimoravintolassa juomat on räätälöity sopimaan ruokaan.

Bryggeri Helsingillä on laaja omistuspohja. Oluentekoon Helsingin historiallisessa sydämessä on sijoittanut yli 900 piensijoittajaa. Kunnianhimoista projektia tekemään on koottu alan parhaat osaajat.

Janoisimmille tiedoksi, että olemme saaneet myyntiin jo 35 erilaista olutta ja uusia on jo kypsymässä käymistankeissamme.

Torikorttelit toivottaa panimoravintolan tervetulleeksi

Bryggeri Helsinki on erittäin tervetullut lisä Torikortteleihin. Panimoravintola on toimija, joka sopii alueelle enemmän kuin hyvin. Torikorttelit on paikka, jossa eletään ja luodaan uutta Helsinkiä. Paikka, jonne tekijät ja kokijat kerääntyvät.

Torikortteleissa ovat Helsingin kiinnostavimmat ja parhaat ravintolat kaupunkilaisten ja matkailijoiden palveluksessa. Uskomme, että mitä enemmän meillä on hyviä ravintolatoimijoita, sitä paremmin ihmiset osaavat suunnata tänne etsimään hyvää palvelua.

Kortteleiden sijainti tarjoaa mahtavia mahdollisuuksia: rakennamme Senaatintorin ja Kauppatorin välissä sijaitsevista Torikortteleista ainutlaatuista tapahtumapaikkaa Suomen itsenäisyyden juhlavuoteen 2017 mennessä.

Toivotamme kiinnostavat yrittäjät tervetulleeksi ainutlaatuiseen miljööseen ja palautamme yhdessä tänne vilkkaan kaupunkielämän, joka täällä on kuhissut 1800-luvun alusta lähtien. Elävöitämme yhdessä toimijoiden kanssa kaupunginosaa, ja koko Torikortteli-hanke tuo esiin uutta kaupunkia avaus avaukselta, teko teolta ja sisäpiha sisäpihalta. Bryggeri Helsinki on merkittävä teko tässä kokonaisuudessa.

Sisustusarkkitehti Matti Kulovesi: näin syntyy moderni Bryggeri Helsinki

Bryggeri Helsingin lämminhenkisen tunnelman loihtii sisustusarkkitehti Matti Kulovesi. Panimoravintolassa olutkattilat ovat olennainen elementti – täällä tehdään olutta, ja se saa näkyä. Kuparisten pannujen ehdoilla syntyy lämminsävyinen kokonaisuus, johon tekemisen meininki tuo sopivaa karheutta.

Yläkerran pubi on tapaamispaikka, josta siirrytään tunnelmalliseen kellariravintolaan.

  • Keittämön pannut ovat panimoravintolan sydän. Sieltä kaikki lähtee. Kun ravintolaan laskeudutaan portaita, pannut ovat heti vastassa, ja niiden ympärille tulee istumapaikkoja, Kulovesi kertoo.

Kulovesi puhuu työpajameiningistä: oluenteon prosessi saa näkyä, ja ravintolan yksityiskohdissa kohtaavat tuotantotila-ajatuksesta nousevat pajatekniikalla toteutetut rakenteet ja design-esineet. Vastakohtien charmi synnyttää uudenlaisen panimoravintolan.

Valaistus muuntaa tilan lounasravintolasta viihtyisäksi seurusteluravintolaksi. Se saa myös kuparipannut hohtamaan. Pöytään istuutuessa katse kiinnittyy uniikkeihin valaisimiin, jotka viimeistelevät modernin tyylin.

Janoisen asiakkaan kannalta olennainen on pitkä, toimiva baaritiski.

Sisäpihan aurinkoinen terassi on ainutlaatuinen keidas Helsingin keskustassa. Sisustusarkkitehti on ajatellut myös pitkiä, kuumia iltapäiviä – silloin janon voi sammuttaa markiisien suojassa.

Panimolaitteistot toimittaa Kaspar Schulz Maailman vanhin panimolaitteistojen valmistaja, saksalainen Kaspar Schulz toimittaa Bryggeri Helsingin panimolaitteiston. Yli 335 vuoden ammattitaito ja hyvä maine vakuuttivat oluentekijät Kaspar Schulzin laitteiden ylivertaisuudesta.

Laadustaan ja designistaan tunnettu laitevalmistaja valmistaa erikokoisia keittolaitteita. Panimomestarille valintaperusteeksi riittävät laitteiden laatu ja tekninen tuki. Ne helpottavat korkean laadun ylläpitämistä oluenvalmistuksessa.

Read more

Funding & Documents

Rakuuna Olut Oy has raised 670.08k EUR in 2 funding rounds with a latest valuation of 3.04M EUR

Funding rounds
Date Amount
Oct, 2013 11 130 EUR
May, 2013 658 950 EUR
Forum

Forum messages can be read only by company shareholders.